Meniu Uždaryti

ŽMONIŲ IR ROBOTŲ BENDRUOMENĖ ATEINA

Ateina robotai humanoidai – naujos mašinos, turinčios žmogiškų savybių. Robotai humanoidai tai judrūs, šnekantys kompiuteriai su kuriais žmonės galės dirbti ir bendrauti kaip su visuomenės nariais. Robotai humanoidai kartu su pramoniniais robotais, išmaniaisiais daiktais, išmaniomis mašinomis, judančiomis žeme, vandeniu bei oru reikšmingai keis žmonių gyvenimą.

Žmonės, savo veikloje naudojantys kompiuterius, planšetes, išmaniuosius mobiliuosius telefonus, turi pradėti ruoštis dirbti su naujomis mašinomis. Tai ypač svarbu dabartiniams moksleiviams, kurie turės būti aktyvūs ateities visuomenės nariai.

Robotai humanoidai pasikalbėdami su žmonėmis jiems patarnaus įvairiuose darbuose, įsilies į žmonių veiklą. Darys žmonėms neįdomius, rutininius, pagalbinius darbus, taupys žmonių darbo laiką. Padės žmonėms užsiimti kūrybine veikla, jie galės skirti daugiau laiko menui, kultūrai. Žmonės galės daugiau rūpintis kūryba, daryti sudėtingus darbus, gaminti daugiau didesnės pridėtinės vertės produktų. Žmonės dirbs našiau, gaiš mažiau laiko. Tai svarbu, nes, kaip sakė kibernetikos tėvas Norbert Wiener, veiklą, kuri žemina žmogiškąjį orumą reikia perduoti mašinoms. Gyvenimas pasidarys patogesnis, malonesnis.

Ateina naujas reiškinys – žmonių ir robotų humanoidų bendruomenė, kuriama technikos, humanitarinių, socialinių, biologijos, fizikos mokslų pastangomis. Ji reikšmingai įtakos ir keis žmonių gyvenimą, darys jį turtingesnį ir patogesnį.

Būtina pradėti rengti moksleivius, besimokantį jaunimą gyventi ir dirbti naujoje, kol kas jiems neįprastoje aplinkoje.

1 pav. Robotas humanoidas Ąžuolas (jis turi sesę Liepą) su vaikais Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vilniuje.
blank
2 pav. Robotas Ąžuolas su vaikais ir mokytoja Rasa Stugliene, Utenoje.

Pasitelkus robotus humanoidus bus galima švelninti migracijos ir bedarbystės keliamas problemas.

Svarbu dar ir tai, kad žmonės su robotais humanoidais galės aptarti iškylančias problemas ir jų sprendimo būdus pasišnekėdami lietuviškai.

Tai atveria galimybes gerinti senolių priežiūrą, kurių skaičius sparčiai auga.

Verslūs žmonės galės savo sukurtus robotus humanoidus eksportuoti – taip, kaip dabar kuria eksportui įvairios paskirties programinę įrangą, žaidimus ir gauti pajamų. Svarbu, kad robotai humanoidai – reikšminga darbo jėga, yra kruopštūs, klusnūs, kantrūs, nestreikuojantys, greit dirbantys, nepavargstantys.

Tokiai ateičiai modernios valstybės savo moksleivius jau pradeda rengti.

Tai daro, pavyzdžiui, vokiečiai, japonai.

Vokiečiai robotikos jau moko ir išleido knygas:

1. K. Anter, M. Greiner, J. Vatter, J. Weghake. Direction H. Schnaubelt. Learn it NAO – The Basics. 1st edition, Technic LPE, 2019.

2. K.Anter, M.Greiner, J.Vatter, J.Weghake. Direction H.Schnaubelt. Do it NAO – Creative Project Ideas. 1st edition, Technic LPE, 2019.

Japonai išleido knygas (deja, tik japonų kalba):

1. Literatūra pradinukams – Pepper最新事例に学ぶロボアプリ開発~IoTとクラウド連携に学ぶAzure IoT Hubの活用法とPepperの豊かな表現実践編~ Tankobon Softcover – March 25, 2018. (Robotinių programų kūrimo mokymasis iš naujausių Pepper pritaikymo atvejų – kaip naudotis „Azure IoT“, išmokite „IoT“ ir „Debesis“ bei naudoti „Pepper“ robotą su įvairiausiomis praktiškomis išraiškomis, 2018).

2. Literatūra pažengusiems – Pepperプログラミング 基本動作からアプリの企画・演出まで Tankobon Hardcover – October 1, 2015, SBクリエイティブ. (Pepper roboto programavimas nuo pagrindinių programavimo operacijų iki programų planavimo ir gamybos 2015).

Lietuvoje taip pat yra padarytos robotikos darbų užuomazgos. Sukurtas robotas Ąžuolas su kuriuo galima pabendrauti šnekant lietuviškai.

blank
3 pav. Roboto „Ąžuolas“ pristatymas Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje.

IŠVADOS IR PASIŪLYMAI

Lietuvos mokyklos privalo aktyviau rūpintis ateitimi.

Reikia nedelsiant pradėti Lietuvos mokyklose robotinio raštingumo mokymo bandomuosius darbus.

1. Parengti mokytojams metodinę medžiagą ir mokomąją medžiagą moksleiviams, o taip pat medžiagą pritaikytą nuotoliniam mokymui, telkiančią dėmesį inovatyvumo ugdymui naudojant robotus.

2. Surengti konkursą mokytojams, norintiems įgyti moksleivių inovatyvumo ugdymo naudojant robotus kvalifikaciją.

3. Apmokyti konkursą laimėjusius mokytojus ugdyti moksleivių inovatyvumą naudojant robotus.

4. Parinkti ir įsigyti robotus moksleivių inovatyvumo ugdymo bandomiesiems darbams.

5. Atrinkti mokyklas, kuriose būtų patikrintas siūlomas moksleivių inovatyvumo ugdymo naudojant robotus veiksmingumas.

6. Parengti rekomendacijas visoms Lietuvos mokykloms naudoti robotus humanoidus moksleivių kūrybingumo gebėjimų ugdymui.

7. Analizuoti nuolatos (sukūrus specialistų grupę) darbų rezultatus, gaunamus ugdant moksleivių inovatyvų kūrybingumą, kai tikslui siekti pasitelkiami robotai humanoidai.

Galimi darbų įgyvendintojai: Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija, atnaujinamos pradinio ir pagrindinio mokymo programos rengėjai, universitetai, mokyklos, metodinės medžiagos leidyklos.

Prof. Laimutis Telksnys,
Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų institutas, Vilniaus universitetas